Tort Spirala cu fructe




  • Blat: 
  • 4 oua,
  • 2 linguri apa,
  • 1 lingura ulei,
  • 1 lingura cacao,
  • 5 linguri faina alba,
  • 1 praf de copt,
  • 5 linguri zahar,
  • Crema:
  • 1 compot fructe exotice(400g),
  • 2 linguri amidon alimentar,
  • 250 ml frisca lichida,
  • 10 gr gelatina alimentara

Mod de preparare:

Blatul: Separam ouale(care trebuie tinute la temperatura camerei inainte de folosire) si le punem in doua vase diferite, galbenusurile le frecam impreuna cu zaharul, uleiul, lingura de cacao, pana formeaza o spuma, moment in care adaugam praful de copt si mai amestecam pana se incorporeaza si el. 
In albusuri adaugam cele doua linguri de apa, dupa care, ajutate de mixer, le 'batem' o spuma tare. 
Le adaugam la galbenusuri, adaugam si faina alba cernuta si cu dosul unei linguri de lemn, amestecam usor de sus in jos (sa nu se lasa albusul) pana se incorporeaza totul bine.
Pregatim cuptorul sa fie cald, tapetam tava de aragaz cu hartie de copt, turnam compozitia si lasa sa se coaca cca 30min. 
Cand s-a copt (facem testul cu scobitoarea, sa nu ramana nimic pe ea) rasturnam blatul cu grija pe un prosop umed si rulam, dupa care il lasam se se racesca
Crema: Punem la scurs fructele din compot, iar din lichidul obtinut (250ml) 200ml il punem la fiert si cu 50 ml dizolvam amidonul si in momentul cand compotul fierbe adaugam si amidonul, amestecand continuu pana se ingroasa compozitia, dupa care lasam la racit. 
Pregatim gelatina, pe care o lasam la inmuiat in putina apa rece, dupa care pe bain-marie o amestecam pana se dizolva (mare grija, gelatina nu se fierbe, deoarece i se distrug proprietatile).
 Batem frisca cu mixerul (frisca se tine la rece), dupa care o adaugam incet la crema de compot, iar la final incorporam fructele. 
Trebuie sa avem o crema consistenta.
Am ajuns la asamblarea tortului. Desfacem cu grija blatul, dupa care il taiem in 3 parti egale, avand grija de modul in care s-a rulat blatul. 
Ungem din belsug cu crema,pregatim forma de tort si usor rulam o prima foaie pe care o asezam in mijloc. Continuam cu a doua,pe care o asezam in continuarea primei foi si procedam la fel cu a treia foaie.
 Presam usor cu mana, invelim in folie alimentara si dam putin la rece, pana pregatim decorul.
Pentru cine doreste un tort mai mare, se poate taia blatul in 4 foi sau dubla cantitatile.
 Eu am imbracat tortul in frisca batuta si am decorat cu ciocolata topita.

Comentarii