Baclava cu nuca



Ingrediente:
  • 2 pachete foi placinta bella 400g (28 foi)
  • 500g nuca macinata
  • 50g fistic
  • 250-300g unt
  • 2 linguri zahar + 300g
  • 2 linguri scortisoara macinata
  • un varf lingurita nucsoara macinata
  • 1 pahar apa
  • 1/2 lamaie
  • 5 linguri miere

Mod de preparare:

Topim untul intr-un bol. 
Nuca macinata se amesteca cu 2 linguri de zahar, scortisoara si nucsoara.
Tapetam tava aragazului cu hartie de copt. 
Ungem foaia de copt cu unt topit, asezam prima foaie de placinta, pe care o ungem cu unt topit si repetam operatiunea pana avem in total 8 foi de placinta suprapuse, care reprezinta baza baclavalei.
 Impartim nuca in patru parti egale (125g) iar prima parte o presaram uniform pe baza baclavelei.
Urmatorul pas, continuam suprapunerea foilor de placinta unse bine cu unt topit, de data aceasta folosind 5 foi de placinta, din nou presaram 125 g de nuca si continuam cu inca 5 foi de placinta unse, 125 g de nuca, 5 foi de placinta unse cu unt topit, 125 g nuca macinata si 5 foi de placinta unse bine cu unt topit. 
In total vor rezulta 5 straturi din foi de placinta si 4 straturi din nuca macinata.
Dam baclavaua la frigider 30 de minute, pentru a se intari putin untul si a putea taia baclavaua. 
Portionam baclavaua in cca 30 de felii egale (atatea mi-au iesit mie), Iar untul topit ramas, il turnam printre feliile taiate, aceasta ajutand sa nu se usuce marginile in momentul coacerii.
Coacem la foc mic, pana obtinem o frumoasa crusta aurie. 
In timp ce baclavaua se coace, pregatim siropul.
Punem la foc, un pahar de apa cu 300 g zahar si lasam sa se lege. 
In acest moment adaugam sucul de la 1/2 lamaie si mierea si mai lasam sa fiarba 3 minute si il lasam la racit.
Scoatem baclavaua din cuptor si turnam siropul rece (cat baclavaua este fierbinte)
 Acoperim tava cu un prosop umed si o lasam sa se raceasca complet (daca avem destula rabdare) pentru a se intrepatrunde aromele. 
In momentul servirii, o decoram cu fistic tocat grosier si picurata cu miere. 
Enjoy !



Comentarii