Beneficiile Leurdei Leurda, supranumită şi "usturoiul sălbatic", datorită mirosului pe care îl emană, este unul dintre primii vestitori ai primăverii şi este o plantă extraordinar de sănătoasă, având efecte miraculoase asupra organismului nostru.

Leurda, sau Allium ursinum, este o plantă erbacee, perenă. Este adesea folosită în alimentație, și are proprietăți curative.

Leurda poate atinge înălțimea de 30 – 50 cm. Are 2 frunze eliptic-lanceolate și lung pețiolate. Tipul de fruct este achena. Are un puternic miros de usturoi. Este răspândită în păduri, la umbra marilor copaci. Înflorește în perioada aprilie-iunie.

Purifică organismulFrunzele de leurdă sunt într-adevăr miraculoase, având proprietăţi depurative şi capacitatea de a purifica sângele, ficatul, stomacul şi intestinele.

Tratează afecţiunile gastrointestinaleAvând proprietăţi curative foarte puternice, leurda este eficientă în tratarea indigestiei, insuficienţei biliare, a colicilor abdominali, balonării şi dizenteriei. 

Tratează afecţiunile sistemului nervosAjută la tratarea insomniei, stimulează capacitatea de memorare, combate momentele de lapsus, stările depresive şi stările de anxietate.

Ameliorează problemele renalePe lângă celelalte beneficii ale leurdei, această are şi capacitatea de a curăţa rinichii şi vezica urinară. Totodată elimina excesul de acid uric care este foarte dăunător bolnavilor de gută.

Tratează afecţiunile cardiovasculareAjută la curăţarea sângelui de substanţele toxice, reduce hipertensiunea arterială, scade nivelul colesterolului şi previne accidentele vasculare.

Vindecă rănilePrin uz extern, leurda tratează efectiv eczemele, herpesul, rănile greu vindecabile, scrofuloza şi alte boli cronice de piele. Pentru furunculi se pot folosi cataplasmele cu frunze de leurdă.

Curatata, spalata si taiata se pune in pungi si se pastreaza la congelator, uletior putand-o folosii in diferite retete.

Comentarii