Cozonac fara framantare cu fructe confiate/crema de karob

 



 
 
 
Bine v-am regasit !
De sarbatori nu lipseste de pe masa, traditionalii cozonaci cu nuca, mac sau rahat.
De data aceasta am vrut sa incerc ceva nou, sanatos, iar cu ajutorul produselor de la SanoVita, am pus de niste cozonaci rapizi si deliciosi !
De ce spun sanatosi ? Pentru ca nu contin mult zahar cum suntem obisnuiti sa punem la orice desert, iar umpluturile si ele la randul lor sunt cu zahar redus.
Chiar daca este un aluat fara framantare, rezultatul este unul Fabulos !, este usor de lucrat cu el, se topeste in gura si ramane la fel de puhav zile la rand !
!! Dupa cum bine stiti, puteti sa va achizitionati ingredientele de pe www.sanovita.ro si beneficiati de  15 % reducere cu codul *BUCATEPEALESE* !!
 
Ingrediente aluat :
1 kg faina alba
3 oua intregi+2galbenusuri
50 g zahar brun (puteti suplimenta zaharul, dupa preferinte)
200 g unt/margarina pentru prajituri
un cub drojdie
un praf de sare
coaja rasa de la o portocala/lamaie
Ingrediente crema de karob:
50 g zahar brun
2 albusuri de ou
Pentru cel cu fructe uscate eu am folosit:
100 g coaja de portocala confiata
1 lingura plina ghimbir confiat
+ 1 ou pentru uns
 
Mod de preparare :
Incalzim 100 ml bautura de orez dupa care o amestecam cu 50 g zahar si cubul de drojdie.
Lasam bolul intr-un loc cald pentru 10 minute.
Cernem faina intr-un bol iar in mijloc facem o adancitura in care turnam drojdia.
Pe margini, presaram un praf de sare, adaugam untul topit, coaja rasa de portocala, ouale intregi si cele 2 galbenusuri.
Treptat adaugam bautura de orez si amestecam aluatul cu o lingura de lemn, pana se incorporeaza toate ingredientele si devine un aluat elastic.
Acoperim bolul cu un prosop curat si lasam aluatul la dospit intr-un loc cald, pentru cca 30 de minute sau pana isi dubleaza volumul.
Intre timp pregatim crema de karob:
Batem alburusile spuma, impreuna cu zaharul pana devine ca si o bezea.
In albusurile batute adaugam pudra de karob si omogenizam bine.
*Goji le punem la hidratat in apa calduta pentru 10 minute . *
Dupa ce a dospit aluatul il impartim in 3 parti egale. (Din aceasta compozitie ies 3 cozonaci, insa eu am umplut doar 2 iar unul l-am copt gol)
Pe masa de lucru infainata, intindem alutul cu sucitorul intr-un dreptunghi de marimea unei tavi de copt.
Pentru cel cu fructe confiate, asezam fructele pe toata suprafata si rulam strans, dupa care punem cozonacul in tava pe hartie de copt.
La fel procedam si pentru cel cu crema, insa cand il rulam trebuie sa fim atenti sa nu iasa crema.
Ungem cozonacii cu ou batut si ii lasam la dospit pentru 20 de minute, pana cresc frumos.
Coacem cozonacii la foc mic, pentru cca. 30 de minute, pana se rumenesc frumos !
Pofta buna !
 





 
 


Comentarii